8 Ekim 2013 Salı

Kredi kartına yeni kurallar getirildi, yeni dönem başladı

Kred kartlarına ne gibi yeni kuralların getirileceği günlerdir merakla bekleniyordu. Hatta kredi kartı limitlerinin gelirin 4 katıyla sınırlandırılacağı dilden dile geziyordu. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın yaptığı açıklamayla kredi kartı kullanımına yeni sınırlamalar getirilirken yeni bir dönem başlamış oldu.

Ali Babacan yaptığı açıklamada kredi kartlarında yeni kurallaa değinirken "ilk yıl için gelirin iki katı, ikinci ve devam eden yıllar için gelirin 4 katı ile sınırlı olarak limit tahsis edilecek" diye konuştu. Babacan kredi kartında asgari ödemenin de artacağını belirtirken 3 dönem asgari ücreti ödemeyenlerin kartlarının harcamalara kapanacağını açıkladı.

Ali Babacan tasarrufun milli gelire oranının yüzde 12.6 ile tarihin en düşük seviyesinde olduğunu belirtirken "Bu hiç arzu etmediğimiz bir nokta. Tasarruf düzeyi ile cari açık bağlantısı bizim için çok önemli." diye konuştu.

Babacan sözlerine devamla, "kredi karlarında ilk yıl için gelirin iki katı, ikinci ve devam eden yıllar için gelirin 4 katı ile sınırlı olarak limit tahsis edilecek" açıklama yaparken kredi kartında asgari ödeme tutarının da artacağını belirtti. BDDK tarafından yapılan düzenlemede yeni kredi kartlarında ilk yıl asgari ücret oranının yüzde 40'tan aşağı olmayacağını açıkladı.

Babacan bir takvim yılı içinde asgari ödeme tutarının üst üste 3 kez ödenmemesi halinde dönem borcunun tamamı ödeninceye kadar kullanıma kapatılacağını, limit artırımının da yapılmayacağını söyledi.

Babacan sözlerine şöyle devam etti: "Kredi kartlarında ve bazı tüketici kredilerinde ürün bazında taksit sayısına sınır getirilmesi konusundaki çalışmalar devam ediyor. Kredi kartlarında uygulanan borç gelir oranının diğer bireysel kredilere de genişletmesi konusunda çalışıyoruz. Konut kredilerindeki asgari peşinat uygulamasının diğer bireysel kredi alanlarına genişletilmesi konusunda da çalışmalar sürüyor."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder