27 Haziran 2013 Perşembe

Kredi kartı alırken ve kullanırken nelere dikkat etmeliyiz

Edindiğiniz ilk kredi kartını hatırlıyor musunuz? Siz mi başvurmuştunuz yoksa maaş hesabınızla bağlantılı olarak mı almıştınız? Karşılaştırma yapıp tercih ederek mi yoksa öylesine mi yerini almıştı cüzdanınızda?

Diyelim ki, üniversite hayatınız boyunca ek kartlar ile idare ettiniz. Artık kendi adınıza bir kredi kartı sahibi olmanın zamanı geldi diye düşünüyorsunuz işte en çok da sizin için ve hür iradesi ile kredi kartı araştırmak, seçmek ve edinmek isteyenler için bir liste yaptık:

1. Öncelikle kredi kartına ihtiyacım var mı diye düşünmelisiniz. Elbette kredi kartı kullanmak için pek çok iyi neden sayabilirsiniz. Bundan sonra tüm bütçe planlarınızda yeni bir dönem başladığının farkında olmalısınız.

2. Banka şubeleri ya da internetten online form doldurarak başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Online başvuru sırasında internetten başvuruya özel kampanya ve hediyelerle karşılaşabilirsiniz.

3. Kredi kartı başvuru sonucu sorgulama için de internetten bilgi dönüşünü bekleyebilirsiniz ancak telefonla sesli yanıt sistemi kullanmak daha hızlı dönüş almanızı sağlayabilir.

4. Telefonla ya da internetten başvuru yaptıysanız, kredi kartı sözleşmeniz de kredi kartınız ile birlikte belirttiğiniz adresinize kurye ile gönderilir.

5. Teslim aldıktan sonra, bankanızın telefon bankacılığı hattını arayarak, şifre oluşturmalısınız.

6. Kredi kartınızın ilk kullanımında, ATMde bir kere denenmiş olması kartınızın kullanıma açılmasını da sağlayacaktır.

7. Kredi kartınızı limitleriniz dahilinde kullanmaya özen göstermeniz önemlidir. Şunu unutmayın ki nakit avans seçeneği bugün hala pek çok ihtiyaç kredisi faizinden yüksek seyretmektedir.

8. Kredi kartınızın ödeme dönem ve tarihlerini doğru belirlemek önemlidir. Bu nedenle hesap kesim tarihi belirlerken maaş ya da gelirinizin elinizde olacağı tarihi belirlemeye özen gösterin.

Hesap kesim tarihiniz geldiğinde adres ya da e-posta adresinize kredi kartı ekstreniz gelir. Son ödeme tarihine kadar kartınızla yaptığınız toplam harcamanızı öderseniz, ek faiz ödememiş olursunuz. Eğer yalnızca asgarisini öderseniz, önceden belirtilmiş faiz oranları işlemeye başlayacaktır.

Borcunuzu ödeyememe ya da gecikme durumu birden fazla tekrarlanırsa, negatif kredi notu olarak sicilinize işleyecektir. Bu sicil kayıtları halk arasında kara liste olarak adlandırılır ve kara listeye giren tüketici için kredi işlemlerinde sorun çıkması olağandır.

Kredi kartı ekstreniz elinize ulaşmazsa, mutlaka bankanızla iletişime geçerek, durumu bildirin ve ödeme bilgilerinizi edinin. İnternetten kredi kartı borç sorgulama da yapabilirsiniz.

9. Borç tutarını, internet bankacılığı, şubeler, ATM'ler, akıllı telefonunuzdaki bankacılık uygulamaları ile ödeyebilirsiniz.

10. Kredi kartı kullanımında önemli olan, hesap kesim tarihlerini doğru belirlemek, bu dönemde mümkünse yaptığınız harcamanın tamamını ödemek, tamamını ödeyecek durumda olmasanız bile asgari ödemenin en az %20 üzerinde ödemeye çalışmak olmalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder