14 Kasım 2016 Pazartesi

Emekliye 3 Maaş Avans Var mı? Ne Zaman Verilecek?

Emekliye 3 maaş avans çekme hakkı tanınacağı yolundaki haberler milyonlarca emekliyi umutlandırdı. Birkaç ay önce basına yansıyan haberlere göre SGK emeklilerine faizsiz olarak 3 maaş avans verileceği duyurulmuştu. Bu konudaki haberler geçen haftalarda da devam etti ve bugünlerde bu çalışmanın sonuna gelindiği söyleniyor. Emekliler 2017 yılından önce 3 maaş avanslarını çekebilecekler.

Maliye Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı tarafından yürütülen projede sona gelindi. Emekliler 2016 yılı sonuna kadar maaşlarının 3 katı tutarındaki avansı çekebilecekler ve faizsiz olarak geri ödeyecekler. Çalışma başladığında 36 ay taksitten söz ediliyordu. Ancak geçen zaman içinde banka kredilerinin taksit sayısı 48'e çıktı. Bu durumda avans geri ödemesinin 48 ay taksitte yapılması bekleniyor.

Sözkonusu avansın bankalarla hiçbir ilgisi bulunmuyor. Avans SGK kurumu tarafından verilecek. Herhangi bir banka kredisi niteliği taşımayan 3 maaşlık avans bir defada peşin olarak ödenecek. Avansı alan emekliler geri ödemelerini taksitli olarak yapacaklar. Taksit ödemeleri SGK tarafından belirlenen banka hesaplarına yapılacak. Avans için herhangi bir faiz, komisyon ya da işlem ücreti alınmayacak. Geri ödemeler eşit taksitler halinde ilk açıklamaya göre 36 ayda, yeni duruma göre muhtemelen 48 ayda yapılacak.

Emekliler aylardır 3 maaş tutarındaki avansın hayata geçirilmesini bekliyorlar. Bu konuda sona yaklaşıldığı söyleniyor. Ancak emekliler devlet yetkililerinden ellerini biraz daha çabuk tutmalarını bekliyorlar. 3 maaş tutarındaki avans tüm SGK emeklileri tarafından alınabilecek. Emekli Sandığı, SSK ya da Bağ-Kur emeklisi ayrımı yapılmayacak. 2016 yılı sonuna yetişmesi planlanan ödemelerin emeklilerin yüzünü bir ölçüde de güldürmesi bekleniyor. 3 maaş avans ödemesi kış masraflarının arttığı bu dönemde emeklilere ilaç gibi gelecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder