15 Kasım 2016 Salı

Emekli Maaşına Yüzde 15 Zam Yapılacak mı? Kimler Yararlanacak?

Emekli maaşlarına yüzde 15 zam geliyor mu? Emeklilerin son günlerde konuştukları konulardan biri de bu. Gazetelerde yer alan haberler emeklilerin aklını karıştırdı, ancak söylemek gerekir ki emekliler için böyle bir artış sözkonusu değil. Haber başlıklarının bu şekilde atılması emeklileri umutlandırıyor, gerçek durum ise oldukça farklı. Sözkonusu artış ihtimali mevcut emekliler için değil, gelecekte emekli olacak olanlar için geçerli.

Peki medyada yer alan emeklilere yüzde 15 zam yapılacağı haberlerinin aslı ne? Bu % 15'lik zamdan kimler yararlanacak? Kısaca durumu özetleyelim:

Bilindiği gibi emeklilik için SGK primleri değişik kademelerden ödenebiliyor. Daha yüksek prim ödeyenler daha fazla maaş alabiliyorlar. Ancak bunun da bir sınırı var. En fazla asgari ücretin 6.5 katı üzerinden prim ödemesi yapılabiliyor.

Yeni tasarıyla SGK'ya ödenebilecek en yüksek prim için tutar asgari ücretin 7.5 katına çıkarılıyor. 2017'den itibaren bu tutar üzerinden prim ödenebilecek. Böylece prime esas kazanç tavanı artmış olacak. En yüksek tutar üzerinden prim ödeyenler için emekli maaşında yüzde 15 artış sözkonusu olacak. Ancak bu bugün olacak birşey değil. Şu anda çalışmakta olanlar emekli olduklarında bu artış gerçekleşecek. Kuşkusuz Türkiye'de kaç kişi en yüksek tutar üzerinden SGK primi ödüyor bunu da sormak gerek.

Kısacası haberlerde emeklileri umutlandıracak bir durum yok. Şu andaki emeklileri ilgilendiren bir değişiklik ya da maaş artışı sözkonusu değil. Çalışmakta olanlar içinde de çok az bir kesimi ilgilendiren bir artıştan söz ediliyor. Ancak haber başlıkları artışın tüm emeklileri kapsayacağı gibi bir izlenim yaratıyor. Aslında medyanın haber başlıklarını atarken biraz daha dikkatli davranması gerekiyor. Birkaç gazete fazla satmak uğruna bu tür başlıkların atılması toplumun birçok kesimindeki insanları boşuna umutlandırıyor. İnsanlar aslında var olmayan birtakım müjdeleri boşuna beklemiş oluyorlar. Zaten zor durumda yaşam mücadelesi veren emeklilerin hayal kırıklığı ise daha büyük oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder