16 Ocak 2015 Cuma

Doların ani yükselişinin sebebi neydi?

Bir süredir düşme eğiliminde olan doların 16 Ocak Cuma günü aniden hareketlenerek 2.34 seviyesine kadar yükselmesi endişe uyandırdı. Doların bu ani çıkışıyla, "Dolar yeniden yükseliş trendine mi girdi?" sorusu akıllara gelirken akşam üstü saatlerine doğru yeniden 2.33'e inmesiyle piyasalar bir miktar rahatladı.

Peki neden böyle oldu? Dolar tam sakinlemişken neden yeniden yükseldi? Bu sorunun cevabını arayan piyasa uzmanları, doların birdenbire 2.34'e fırlamasının sebebini, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı konuşmada Merkez Bankası'na seslenerek faizleri indirmesini istemesine bağlıyorlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan o konuşmasında, "Dünyada herkes faizleri indirirken bizim Merkez Bankamız hala aynı yerde duruyor, inmiyor, neyi bekliyorsun sen? Şimdi Merkez Bankası bağımsızdır diyebilirler, ben de bağımsızım, Cumhurun sesi olarak bunu yapmak durumundayız, gerekirse çağırıp kendileriyle bunu konuşacağız, bu iş böyle yürümez" deyince 2.29 seviyesinde bulunan dolar kuru ani bir hareketle 2.34 seviyesini aştı. Üstelik dövizdeki yükseliş dolarla sınırlı kalmayıp Euro kurunda da tırmanış gözlendi. Konuşma öncesi 2.67 TL düzeyindeyken 2.70 TL'ye kadar çıktı.

Dolar kurundaki ani yükselişin Erdoğan'ın konuşması dışındaki ikinci sebebi de İsviçre Merkez Bankası'nın aldığı son karar oldu. İsviçre Merkez Bankası aldığı sürpriz kararla Euro başına 1.20 frank olarak tuttuğu minimum kur uygulamasına son verdi ve mevduat faizini de yüzde "eksi" 0.75’e düşürdü. İsviçre Merkez Bankası Başkanı Thomas Jordan, "Bu kaçınılmaz kararı daha fazla erteleyemezdik" dedi. İsviçre’nin kararıyla dün akşam saatlerinde 2.30 TL'nin üzerine çıkan ancak yönünü tekrar aşağı çevirerek 2.28 TL düzeyine kadar gerileyen dolar, 2.34 lirayı da geçti. Dolar sabah saatlerinde 2.3140 lira düzeylerine yükselirken, Euro güne 2.69 liranın hafif üzerinde başladı ve yarı yarıya iki dövizden oluşan döviz sepeti 2.50’ye çıktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder