15 Kasım 2016 Salı

Yaşa Takılanlar Erken Emeklilik Son Durum Ne? Yüzde 5 Düşük Maaşla Emeklilik

Medyada yer alan son haberler emeklilik bekleyip yaşa takılanları umutlandırdı. Çalışma ve Maliye Bakanlıkları yaş engeline takılıp emekli olamayanlar için yeni tasarı hazırlıyor. Tasarı yasalaşırsa primi tamam olup emeklilik için yaş bekleyenler hemen emekli olabilecek.

Yıllarca çalışıp primlerini düzenli ödeyerek emekli olmak için gerekli gün sayısını tamamlayanların önüne yaş engeli çıkıyordu. Aslında emeklilik için gerekli koşulları tamamlamış oldukları halde yaş engeline takılanlar büyük bir mağduriyet yaşamaya devam ediyorlar. Bu durumda olan insanlarımız çalışmaya devam ediyor ya da dışarıdan isteğe bağlı prim ödeyerek en azından sağlık hizmetinden yararlanmaya devam etmek durumunda kalıyorlar. İşsiz durumda olanlar ve mali durumu elvermeyenler ise maaş alamadıkları gibi sağlık hizmetlerinden yararlanmakta da sorunlar yaşıyor.

Tüm bu yaşananlarının ardından hükümet yetkilileri sorunu halletmek için yeni bir çalışmaya girdi. Buna göre yaş bekleyenler hemen emekli olacak, ancak maaşlarını bekledikleri her yıl için yüzde 5 düşük alacaklar. Normalden daha az maaş almayı kabul edenler emekli yapılacak. Emekli olabilmek için gerekli sigortalılık süresi ve prim gün sayısının tamam olması, sadece yaş beklenmesi gerekiyor.

Yaşa takılanların sorunu 'erken emeklilik' talebi olarak tanımlanıyor. Oysa bu insanlar erken emeklilik değil, olması gereken şekilde emeklilik istiyorlar. Prim gün sayıları ve sigortalılık süreleri tamam, sadece yaş engeline takılıyorlar. Bu sorunu yaşayanların erken emeklilik peşinde koşan insanlar olarak tanımlanması onları üzüyor. Çünkü yıllarca çalışarak gerekli hizmet süresini tamamlamış durumdalar. Bu nedenle emekli olmayı sonuna kadar hak ediyorlar.

Emekli olamama durumu çeşitli toplumsal sorunları beraberinde getiriyor. Yaş ilerleyen bu insanlar işlerini kaybettiklerinde çok zor yeni iş bulabiliyorlar. Bazıları çalışmalarını etkileyen sağlık sorunları yaşıyor. İşsiz olanlar ise maaş alamadıkları gibi kendileri ve aileleri için sağlık hizmeti alabilme sorunuyla boğuşuyor. Çoğu insanın ek bir geliri yok ve yetişkin hale gelmiş çocuklarını okutma ya da evlendirme gibi yükümlülükleri var. Kısacası yaş engeline takılanlar gerçekten çok ciddi sorunlarla uğraşıyorlar.

Yaş engeline takılanların emekli yapılması milyonlarca insanın hayatını olumlu yönde etkileyecek. İnsanlar hak ettikleri emekli maaşlarına kavuşacaklar ve yaşadıkları çile sona erecek. Bu nedenle milyonlarca insanın gözü kulağı görüşülmekte olan yeni tasarıda. Daha düşük maaşla da olsa emekli olabilmek yaşa takılanların yüzünü güldürecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder