15 Kasım 2016 Salı

Kredi Kartı Azami Faiz Oranı Ne Kadara Düştü? Son Faiz Kaç Oldu?

Kredi kartlarına uygulanan faiz oranlarında indirime gidildi. Merkez Bankası azami faiz oranlarını düşürdü. Bankaların hemen hemen tümü kredi kartlarına azami faiz oranlarını uyguladıkları için bu vatandaş açısından gerçek bir düşüş anlamına gelecek.

Kredi kartına uygulanan faizler iki aşamadan oluşuyor. Her ay gelen ekstre borcunun asgari tutarını ya da bunun üzerinde bir tutarı öder kalanı gelecek aylara bırakırsanız bu durumda size akdi faiz oranı uygulanıyor. Akdi faiz oranı son değişiklikle yüzde 1.84'e indirildi. Oldukça önemli bir indirim sözkonusu. Bu nedenle borcunun tamamını ödemeyip asgari ödeme tutarıyla yetinenlerin ödeyecekleri faiz oranı azalmış olacak.

Kredi kartı borcunuzun asgari tutarını da ödemezseniz bu kez size gecikme faizi uygulanıyor. Asgari tutarı hiç ödemeyenler ya da asgari tutardan eksik ödeme yapanlar bu faizden etkileniyor. Gecikme faizinin 2.34 olarak uygulanacağı açıklandı. Bu durumda gecikme faizinde bir indirimin sözkonusu olmadığını söyleyebiliriz.

Yeni azami akdi ve gecikme faiz oranları 2017 yılından itibaren geçerli olacak. Yani 2017 yılı ocak ayından itibaren gelecek olan ekstrelerde yeni faiz oranları geçerli olacak.

Kredi kartı borçlularının en azından asgari tutarı ödemeye çalışmaları çok büyük önem taşıyor. Hem gecikme faizine yakalanmamak, hem de yasal takip süreçleri yaşamamak için asgari tutarı ödemek çok önemli. Asgari tutarın altında bir ödeme yaparsanız kartınız kullanıma kapatılıyor. Bu durumda hemen eksik tutarı ödemelisiniz. Borcunuzu ödememeye devam ederseniz birkaç ay içinde banka yetkilileriyle muhatap olmak zorunda kalabilirsiniz. Bundan sonrası ise yasal takip sürecine dönüşüyor. Bu nedenle tüm bu sorunları yaşamamak için asgari tutarı ödemeye dikkat etmekte yarar var.

Kredi kartı borçları ülkemizin önemli bir sorunu haline geldi. Borçların kolay ödenebilmesi için yeniden yapılandırma uygulaması başlatıldı. Kredi kartının borcunu ödemekte zorlanıyorsanız kart borcunu yapılandırıp taksitlere bölebilirsiniz. Kart borcu için 72 aya kadar taksitlendirme yapılıyor. Bankalar genellikle 48 aya kadar taksitlendirme önerse de yasal olarak 72 aya kadar yapılandırma yapma imkanınız var. Bankalar yapılandırmada isteksiz davranıyorlardı, ancak son haftalarda bu konuya daha sıcak yaklaştıkları söylenebilir. Yapılandırma yüksek faizlerle yapılırsa bunun yerine 48 ay vadeli ihtiyaç kredisi alarak kart borcunuzu kapatmayı tercih edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder