15 Kasım 2016 Salı

2017 Asgari Ücret 1600 Lira Olacak mı? Ne Kadar Tespit Olundu?

Asgari ücretin 2017 yılında 1.600 TL olacağı yolunda medyada yer alan haberler asgari ücretlileri umutlandırdı. Diğer çalışanlar, işçiler, memurlar ve emekliler de yeni yıl zamlarını bekliyorlar. 2017 yılına az bir zaman kala çalışanların ve emeklilerin isteği maaş artışlarında cimri davranılmaması. Gelecek yıl itibarıyla asgari ücrete ve diğer maaşlara ne kadar zam yapılacak? Bugünlerde çalışan kesimin ve emeklinin merak ettiği tek konu bu. Çalışan kesimin önemli bir kısmını oluşturan asgari ücretliler ise yeterli bir artışın hayalini kuruyor.

Asgari ücret konusunda Türk-İş bir teklif sundu. Türk-İş'in 2017 yılı için son asgari ücret teklifi 1.600 TL. Bu teklif asgari ücretli kesimi heyecanlandırdı ve umutlandırdı. 2017 yılı için Türk-İş’in teklifi uygun görülürse asgari ücret 1.600 TL'ye yükselecek. Artış 2017 ocak ayında yürürlüğe girecek. Asgari ücrete son değişiklikle yılda bir kez zam yapılıyor. Bu durumda 2017 yılı boyunca 1.600 TL asgari ücret uygulanacak. 2016 yılında asgari ücretlinin eline net olarak 1.300 TL civarında maaş geçiyor. Teklifin kabul edilmesi halinde asgari ücrete 300 TL zam gelmiş olacak.

Asgari ücret diğer tüm maaşların, primlerin ve bazı ceza ve vergilerin hesaplanması ve uygulanmasında temel teşkil ediyor. Bu nedenle asgari ücretteki artış diğer çalışanları da etkileyecek. Asgari ücret artışı asgari geçim indiriminin de artmasına neden oluyor. Asgari geçim indiriminin artmasıyla diğer çalışanların maaşlarında da artış olacak.

Dövizde son dönemde yaşanan yüksek artış ve dolar bazında alım gücünün azalması asgari ücrette yüksek bir artışı zorunlu kılıyor.

2017 ocak ayında özel sektör çalışanlarının maaşlarının ortalama olarak yüzde 10 artması bekleniyor. Genelde pazarlıklar bu rakam üzerinden devam ediyor.

Memur emeklilerinin 2017 zamları belli oldu. Buna göre Emekli Sandığı emeklileri ilk altı ay için yüzde 3 zam aldılar. Enflasyonun beklenenden daha fazla çıkması durumunda memur emeklileri ayrıca enflasyon farkı alacak. SSK emeklilerinin 2017 yılı ilk altı ayı için maaş zamlarının ise yüzde 3.7 civarında belirleneceği tahmin ediliyor. İşçi emeklilerinin zam oranı 2017 yılının ocak ayında kesinleşecek. Aynı oranlar Bağ-Kur emeklileri için de geçerli olacak.

Asgari ücretlilerin ve diğer çalışanların maaşlarında yapılacak iyi bir artış esnafın da yüzünü güldürecek. Emeklinin ve çalışanların eline daha fazla para geçmesi daha fazla harcama yapmaları anlamına geliyor. Bu da ekonominin canlanmasını olumlu yönde etkiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder