20 Şubat 2014 Perşembe

Vadeli Gibi Kazandıran Vadesiz Hesaplarda Faiz Oranları Arttı

Amerikan Doları'nın yükselişini durdurmak için Merkez Bankası tarafından yapılan ve tüm dünyada şaşkınlıkla karşılanan sert faiz artışı kredi faiz oranlarının ardından mevduat faiz oranlarını da etkiledi. Bankaların vadeli mevduat faiz oranları artarken bankalarla tasarruf sahipleri arasında sıkı faiz pazarlıkları başladı.

Vadeli gibi kazandıran, vade derdi olmadan günlük faiz getirisi sağlayan mevduat hesaplarının faiz oranlarında da artış var. Son yılların en çok tercih edilen tasarruf biçimlerinden biri haline gelen vadeli gibi kazandıran vadesiz hesaplarda faiz yarışı hızlanıyor. Bu konuda gerek standart tabela faiz oranlarında, gerekse de hoşgeldin faizi ya da tanışma faizi gibi isimlerle sunulan faiz oranlarında yükseliş var.

Hangi Bankada Ne Kadar Faiz Var? HSBC Bank'ın günlük getiri sağlayan Modern Hesabı ilk aya özel % 11.50 hoşgeldin faizi veriyor. Bir aylık sürenin dolmasının ardından da yine yüksek bir faiz getirisi elde etmek mümkün. HSBC Modern Hesap standart faiz oranı % 9.50 olarak uygulanıyor.

Bu alanda rekabet eden bir diğer banka olan TEB'in Selahattin Çakaler'le tanıttığı Marifetli Hesap için uygulanan faiz oranları da oldukça cazip. TEB Marifetli Hesap 30 gün boyunca % 11 tanışma faizi sunarken, sürenin bitiminden sonra % 9.50 faiz oranından getiri elde etmek mümkün.

ING Bank'ın 'faiz kaçırmayan' hesabı Turuncu Hesap'ta da faiz oranları yükseldi. Turuncu Hesap ile ilk 90 gün için % 10.75 faiz oranıyla getiri elde etmek mümkün. Turuncu Hesap standart tabela faiz oranı ise 50.000 TL'ye kadar tutarlar için % 9, 50.000 TL ve üzerinde 100.000 TL'ye kadar tutarlar için % 9.50 olarak uygulanıyor.

Faiz Oranları Neden Yükseliyor? Amerikan Merkez Bankası'nın tahvil alım programını sonlandırmaya yaklaşması ve Türkiye'nin cari açık rakamlarındaki belirgin bozulma faiz oranlarının bundan sonraki dönemlerde daha da artabileceğinin sinyallerini veriyor. Uzunca bir dönem faiz indirimi beklenmezken banka mevduat hesaplarının faiz oranlarında da yeni artışlar olmasına muhtemel gözüyle bakılıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder