28 Şubat 2014 Cuma

Kredi Kartım Kayboldu Ne Yapmalıyım



Kredi kartınız kaybolduysa öncelikle sakin olmalısınız. Unutmayın ki kredi kartınızın kayıp olması mutlaka onunla harcama yapılacak ya da hesabınızdan para çekilecek anlamına gelmez. Kartı kimse bulamamış olabilir ya da bulan kişi iyiniyetli olabilir ve kartınızı bankaya ulaştırabilir. Kredi kartınız kötü niyetli birinin eline geçmiş olsa bile eğer uzman bir şebekeyle karşı karşıya değilseniz zarar görmeme ihtimaliniz yüksek. Kartınızı bulan kişi ATM'den para çekmeye ya da alışveriş yapmaya çalışsa bile kredi kartı şifrenizi bilmediği için büyük ihtimalle kart bloke olacaktır. Çünkü 4 haneli kredi kartı şifrenizi tahmin etmesi ya da tutturması 9999'da 1 bir ihtimaldir.

Ancak kartınızın şifresini 1234 gibi ilk denenecek bir rakamla oluşturduysanız bu şifre kolaylıkla tahmin edilebilir. Doğum gününüzden şifre oluşturduysanız ve doğum tarihinizi bilen bir yakınınız kartınızı ele geçirdiyse şifrenizi tahmin edebilir. Ancak bu ihtimaller dışında kartınızı bulan kişinin sadece üç deneme şansı var. Büyük ihtimalle kartınızın şifresini tutturamayacaktır. Kart şifresinin üç kez yanlış girilmesinin ardından kart bloke olacaktır. Ancak internette yapılan alışverişlerde kart şifresi istenmediğinden kartı alan kişi burada işlem yapabilir. Böyle bir alışveriş yapılması durumunda çoğu internet sitesi dürüst davranarak işlemi iptal etmeyi ve zararı üstlenmeyi kabul edebilir. Ayrıca gönderim bilgileri size ait olmadığı için buradan da bir takip yapılması sözkonusu olabilir.

Ancak 'nasıl olsa birşey olmaz' deyip kartınızın iptal işlemini hemen yaptırmaktan vazgeçmeyin. Hemen bankanın telefon şubesini arayarak kartınızın kaybolduğunu belirtin ve derhal kartın kullanıma kapatılmasını isteyin. Kartın kullanıma kapatıldığını ya da kapatılacağını sözlü olarak duymadan telefonu kapatmayın. Kartın kapatılması işleminin ardından banka yetkilisine kartla yapılmış olan son işlemleri sorun. Size tuhaf gelen bir işlem olup olmadığına dikkat edin. Eğer böyle bir işlem varsa bu durumu yetkiliye hemen belirtin. Sözkonusu işlemlerin derhal iptal edilmesini isteyin. Bazı işlemler provizyon nedeniyle hemen gözükmez ve kuyruğa girer. Bu nedenle yetkiliye provizyondaki işlemlere de bakmasını söyleyin. Tüm işlemlerin kendi işlemleriniz olduğundan emin olun. Provizyonda şüpheli işlemler varsa bunların iptal edilmesini talep etmeniz durumunda hemen iptal edilir.

Telefonla yaptığınız bu başvurudan sonra eğer mesai saatlerindeyseniz hemen banka şubesine gidin. Eğer banka kapalıysa açılır açılmaz mutlaka bankaya gidin. Şubede de kartın kullanıma kapatılıp kapatılmadığını sorun. Eğer kart hala açıksa kullanıma kapatılmasını talep edin. Bu başvurunuzu mümkünse yazılı olarak yapmanız daha iyi olacaktır.

Büyük ihtimalle başınıza çok büyük işler gelmeyecektir. Ancak şifrenizi çözen gerçek bir dolandırıcılık şebekesiyle karşı karşıysanız ve adınıza işlem yapıldıysa hemen savcılığa durumu bildirin. Banka tüm güvenlik açıklarından ve bu nedenle gördüğünüz zararlardan sorumludur. Kartınız kaybolsa bile bankanın güvenlik açıkları nedeniyle kolaylıkla kullanıldıysa, banka tüm zarardan sorumlu olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder